En vit Tesla står på en offentlig parkering vid ett köpcenter och använder DC-laddare.

Så fungerar AC- och DC-laddning av elbilar

DC-laddning finns på publika laddstationer och kan ladda en elbil riktigt fort. När man installerar en laddbox hemma gäller AC-laddning i de allra flesta fall. Men vad är egentligen skillnaden?

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 7 mars 2025

Vad betyder AC och DC?

AC står för alternating current vilket heter växelström på svenska, medan DC betyder direct current vilket är likström. Växelström är den typen av ström som finns i elnätet, medan bara likström kan lagras i batterier av olika slag, såsom elbilens batteri.

Från elnätet flödar alltså växelström (AC) och för att kunna ladda något, oavsett om det är en mobil, dator eller en elbil, behöver denna ström omvandlas till likström (DC). Du har säkert sett att en datorladdkabel har en klump i mitten: denna omvandlar växelströmmen från eluttaget till likström som lagras i datorns batteri. På samma sätt finns det en omvandlare inuti elbilar som gör att man kan ladda med AC och spara energin som DC.

Hur fungerar DC-laddning?

Skillnaden mellan en AC-laddare och en DC-laddare är att en DC-laddare omvandlar strömmen till DC istället för att bilen själv behöver göra det. Med vanlig AC-laddning är det alltså elbilens omvandlare som får arbeta.

När omvandlingen från AC till DC istället sker i laddstationen går det fortare och därför kan man ladda snabbare med den här typen av elbilsladdare. Alla laddstationer som kallas snabbladdare har DC-laddning.

Laddhastigheter på olika nivåer

Ibland pratar man om laddare på nivå 1, 2 eller 3. Nivå 1 är den långsammaste typen av laddning, medan nivå 2 är lite snabbare och når upp till 22 kW effekt. Med en AC-laddare kan du ladda på nivå 1 och 2. Nivå 3-laddning kallas snabbladdning och det är alltid DC-laddning.

Det finns olika nivåer av snabbladdning. Kanske har du hört talas om supersnabbladdare eller ultrasnabbladdare? Snabbladdning är minst 50 kW effekt, men det finns snabbladdare som laddar på 200 kW effekt eller till och med 400 kW.

Det är däremot långt från alla elbilar som kan ladda med ultrasnabbladdarnas högsta effekt. Det finns en inbyggd begränsning i bilen vad gäller AC-laddning respektive DC-laddning.

Kan man installera en DC-laddare hemma?

Det är i teorin möjligt att installera en DC-laddare hemma, men det är en onödigt dyr investering till en situation då man har tid att ladda under nattens timmar. Hemma räcker det med en AC-laddare. En laddbox som AC-laddar på 11 kW kan ladda ett stort batteri på 75 kWh fullt över en natt och räcker därför gott och väl för de flesta.

Förutom att DC-laddare är dyra är installationen det största hindret. När man installerar en elbilsladdare är man begränsad av mängden ström som man kan få från husets elanläggning. För att kunna ha en egen snabbladdare på 50 kW skulle man behöva en ny kraftigare anslutning till elnätet och då också betala en betydligt högre nätavgift varje månad.

Det finns dock portabla DC-laddare med lägre effekt som laddar på 10 kW likström som kostar cirka 40 000 kronor och uppåt. Jämförelsevis kostar en AC-laddare som kan ladda på 11 kW cirka 6 000–10 000 kronor inklusive installation.

Läs också: Vad kostar det att installera laddbox?

Få offerter på installation av AC- och DC-laddare

Behöver du installera en laddbox? Här på Laddbox.nu kan du samla in offerter från installationsföretag nära dig. Det är ett enkelt sätt att jämföra flera företag och deras priser.

När du fyller i formuläret på den här sidan får du kontakt med upp till tre laddboxinstallatörer. Tjänsten är helt gratis – och du väljer fritt om du vill tacka ja till något av de erbjudanden du får.

Som privatperson får du erbjudanden på installation av en AC-laddare, alltså en vanlig laddbox. Om det handlar om en installation till BRF eller företag kan du även samla in offerter på DC-laddare.

Få erbjudanden – gå till formuläret