Så fungerar AC- och DC-laddning av elbilar
DC-laddning finns på publika laddstationer och kan ladda en elbil riktigt fort. När man installerar en laddbox hemma gäller AC-laddning i de allra flesta fall. Men vad är egentligen skillnaden?
Vad betyder AC och DC?
AC står för alternating current vilket heter växelström på svenska, medan DC betyder direct current vilket är likström. Det viktigaste att känna till är att växelström är den typen av ström som finns i elnätet, medan likström är den som lagras i batterier av olika slag.
Från elnätet flödar alltså växelström (AC) och för att kunna ladda något, oavsett om det är en mobil, dator eller en elbil, behöver denna ström omvandlas till likström (DC). Du har säkert sett att en datorladdkabel har en klump i mitten: denna omvandlar växelströmmen från eluttaget till likström som lagras i datorns batteri. På samma sätt finns det en omvandlare inuti elbilar som gör att man kan ladda med AC men spara energin som DC.
När el från elnätet används direkt, till exempel när man använder sin spis eller kollar på tv, fungerar det att använda växelström och ingen omvandling krävs.
Hur fungerar DC-laddning?
Skillnaden mellan en AC-laddare och en DC-laddare är kort sagt att en DC-laddare omvandlar strömmen till DC istället för att bilen själv behöver göra det. Med vanlig AC-laddning är det alltså elbilens omvandlare som får arbeta. När omvandlingen istället sker i laddstationen går det fortare och därför kan man ladda snabbare med den här typen av elbilsladdare. Alla laddstationer som kallas snabbladdare har DC-laddning.
Laddhastigheter på olika nivåer
Ibland pratar man om laddare på nivå 1, 2 eller 3. Nivå 1 är den långsammaste typen av laddning, medan nivå 2 är lite snabbare och når upp till 22 kW effekt. Laddare inom både nivå 1 och 2 är AC-laddare. Nivå 3-laddning är däremot DC-laddning och det är som sagt vad som kallas för snabbladdning.
Med det sagt finns det också olika nivåer av snabbladdning. Kanske har du hört talas om supersnabbladdare eller ultrasnabbladdare. Snabbladdning är minst 50 kW effekt, men det finns snabbladdare som laddar på 200 kW effekt eller till och med 400 kW. Det är däremot långt från alla elbilar som kan ladda med en sådan effekt. Det finns en inbyggd begränsning i bilen vad gäller AC-laddning respektive DC-laddning.
Kan man installera en DC-laddare hemma?
Det är i teorin möjligt att installera en DC-laddare hemma, men det är en onödigt dyr investering till en situation då man har tid att ladda under nattens timmar.
Förutom att själva laddaren är oerhört dyr är installationen det största hindret. När man installerar en elbilsladdare är man begränsad av mängden ström som man kan få från husets elanläggning. För att kunna ha en egen snabbladdare på 50 kW skulle man behöva en ny kraftigare anslutning till elnätet och då också betala en betydligt högre nätavgift varje månad. Det finns DC-laddare med lägre effekt som laddar på 10 kW likström men även de kostar 40 000 kronor och uppåt.
Även bostadsrättsföreningar och samfälligheter som installerar elbilsladdare brukar välja AC-laddare eftersom snabbladdare är så dyra.
Hemma räcker AC-laddning
En laddbox som AC-laddar på 11 kW kan ladda ett stort batteri på 75 kWh fullt över en natt. Därför är 11 kW effekt mer än tillräckligt för de flesta. Dessutom är det bättre för batteriet att regelbundet bara ladda till 80 procent. Ännu en faktor är att du troligen inte gör av med allt för många kWh under en dag.
De snabbaste laddboxarna för hemmabruk är AC-laddare i nivå 2 som kan ladda på 22 kW effekt. Men för att kunna ladda på en såpass hög effekt krävs en tillräckligt stor huvudsäkring i husets elanläggning, minst 32A. Här kan du läsa om hur huvudsäkringen påverkar och vilken nytta man kan ha av lastbalansering. Det krävs även att bilen har kapacitet att AC-laddas på 22 kW om den fulla effekten ska kunna nyttjas, vilket är ovanligt än så länge.
Läs också: Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Behöver du installera en laddbox? Få kontakt med upp till tre laddboxinstallatörer genom att fylla i formuläret på den här sidan. Det är ett enkelt sätt att jämföra offerter, helt gratis.