En kvinna i beige kappa och solglasögon står vid sin elbil som laddar hemma med laddbox.

Guide: Så installerar du en laddbox hemma

Har du investerat i en elbil och vill installera en laddbox hemma på uppfarten eller i garaget? Här sammanfattar vi hur det går till att installera en laddbox, varför du bör göra det och hur du hittar rätt laddbox.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 15.12.2023
Artikelns innehåll
  1. Vad är en laddbox?
  2. Varför ska man ha en laddbox?
  3. Vilken laddbox ska jag välja?
  4. Vem får installera en laddbox?
  5. Så går installationen till
  6. Vad kostar det att installera en laddbox?
  7. Avdraget för grön teknik
  8. Jämför flera offerter

1. Vad är en laddbox?

En laddbox för hemmabruk fungerar med AC-laddning och är ett snabbt och säkert sätt att ladda en elbil jämfört med ett vanligt uttag. En laddbox kan monteras inomhus eller utomhus, på en vägg eller en stolpe.

2. Varför ska man ha en laddbox?

Genom att installera en laddbox hemma får du möjlighet att ladda din elbil på ett tryggt och säkert sätt. Det är därför Elsäkerhetsverkets rekommendation att ladda elbilar med hjälp av en laddbox. Det går att ladda bilen via ett vanligt eluttag, men i längden kan detta slita på din elanläggning och utgöra fara. Att ladda i vanligt uttag är också betydligt trögare än en laddbox. Sist men inte minst kan smarta laddboxar styra laddningen till de timmar när elpriset är som lägst.

Du kan även ladda din elbil på en offentlig laddstation, men det är billigare och mer lättillgängligt att ha en laddbox hemma.

Läs också: Så laddar du din elbil – hemma eller borta

3. Vilken laddbox ska jag välja?

Välj en laddbox som passar din bil, dina behov och din bostad. De flesta elbilar i Sverige har kontakten Typ 2. Din bil har en gräns för hur snabbt den kan AC-ladda, och din huvudsäkring begränsar hur mycket el du kan använda i hemmet samtidigt. Genom att lägga till lastbalansering kan du ladda på högre effekt när ingen annan el används.

För att ta reda på dina behov kan du utgå från tiden det tar att ladda batteriet och hur många mil du kör under en vanlig dag. En laddbox som kan ladda på effekten 11 kW är ofta tillräcklig.

4. Vem får installera en laddbox?

Laddboxar får enligt lag bara installeras av en behörig elektriker. Laddboxen ökar belastningen på bostadens elanläggning och det är viktigt att installationen sker på rätt sätt.

Du kan köpa laddbox med eller utan installation. Väljer du utan installation behöver du själv kontakta en behörig elektriker som utför jobbet åt dig. Däremot får du endast använda avdraget för grön teknik om du beställer laddbox och installation tillsammans. Läs mer längre ner.

En BMW står och laddar på en snöig uppfart i ett svenskt villaområde.
LADDA HEMMA. Med smarta laddboxar laddar du när elen är som billigast. Det gör att installationen snabbt lönar sig.

5. Så går en installation av laddbox till

Ibland gör elektrikern en besiktning inför arbetet, men ofta räcker det med foton och ett videosamtal för att elektrikern ska få koll på förutsättningarna för installationen. Det handlar bland annat om att säkringarna klarar av att hantera laddboxen. Du brukar även behöva ange avståndet mellan elcentral och laddbox och uppge vilket material installationen ska ske i.

I priset ingår ofta en förbestämd mängd material och arbete och i grundpriset är det vanligt att det ingår kablage. Håltagningar kan kosta extra. Visst markarbete kan ingå i priset om kabeln behöver grävas ned, men markarbete i asfalt brukar kosta extra. Jämför noga vad som ingår i offerterna du får och vilka priser företaget har för tillägg.

6. Vad kostar det att installera en laddbox?

En vanligt totalpris för en laddbox med installation är ca 10 000 kronor, med avdrag. Priset för en laddbox kan vara mellan 3 000 och 18 000 kronor. Installationen kostar sedan mellan 2 000 och 9 000 kronor med avdraget för grön teknik.

Läs mer: Vad kostar det att installera laddbox?

7. Avdraget för grön teknik ger 50 procent rabatt

För närvarande (2024) får privatpersoner som köper laddbox med installation ta del av Skatteverkets avdrag för grön teknik. När du installerar en laddbox har du möjlighet att få tillbaka upp till 50 procent, vilket gäller för en kostnad på upp till 50 000 kronor per person och år. Material och arbetskostnad måste finnas på samma faktura och vara från samma företag. Läs mer i vår artikel om grönt avdrag för laddboxar.

8. Spara pengar genom att jämföra flera offerter

Det finns massor av företag runtom i Sverige som installerar laddboxar. Som sagt varierar det vad laddboxen kostar och vad som ingår i installationsarbetet. Genom att jämföra flera offerter kan du undvika att betala onödigt mycket, och välja det företag du tycker bäst om. Fyll i formuläret på denna sida och få kontakt med upp till tre laddboxinstallatörer nära dig. Tjänsten är helt gratis och du tackar bara ja till ett erbjudande om du vill.

Få erbjudanden på att installera laddbox