En man använder sin egen laddstolpe.

Vad kostar det att installera laddbox?

De flesta elbilsägare inser att det är värt att installera en laddbox hemma. Men vad som är värt att betala är inte lika självklart. Vi förklarar vad det kostar att installera laddbox och vad som påverkar priset.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad: 19.09.2023
Artikelns innehåll
  1. Sammanfattning: så mycket kostar det
  2. Vad påverkar priset för en laddbox?
  3. Vad påverkar priset för installationen?
  4. Installera en laddbox som passar
  5. Vilka funktioner är onödiga?
  6. Skatteavdraget för grön teknik
  7. Jämför priser på att installera laddbox

Sammanfattning: så mycket kostar det

När du köper en laddbox eller en laddstolpe finns två kostnader att tänka på: priset för själva laddboxen och priset för installation och kringservice. Däremot bör man alltid beställa laddbox med installation eftersom det ger rätt till avdraget för grön teknik (mer information längre ner). Oavsett måste alla elbilsladdare installeras av en behörig elektriker.

En laddbox kostar allt mellan 3 000–18 000 kronor och en installation kan kosta 2 000–9 000 kronor för arbetet och materialet som behövs. Det kan alltså vara möjligt med en totalkostnad på cirka 5 000 kronor men du kan också komma upp i 27 000 kronor eller mer. Ofta kan man räkna med att 10 000 kronor räcker för en bra laddbox, inklusive installation.

I följande stycken förklarar vi vilka funktioner som påverkar priset och vad som är värt att betala för utifrån dina förutsättningar – din bil, ditt hem och dina körvanor.

Vad påverkar priset för en laddbox?

En laddbox kan ha många fler funktioner än att bara ladda bilen när du kopplar in den. Här är faktorer som höjer priset på en laddstation för hemmabruk:

  • Möjlighet att ladda två bilar samtidigt
  • Hög maximal laddningseffekt
  • Ställbar effekt – möjlighet att justera effekten själv
  • Möjlighet att ladda med både 1-fas eller 3-fas
  • Möjlighet att schemalägga laddning
  • Uppkoppling mot internet (kabel, WiFi eller 4G)
  • Dynamisk lastbalansering eller stöd för att lägga till det
  • Inbyggd mätning av varje laddning
  • Samverkan med solceller
  • Inbyggd säkring och jordfelsbrytare
  • Inbyggd DC-övervakning
  • Köldtålighet
  • Nivå på IP-klassning – men IP44 duger för regn och snö
  • Låsbar kabel
  • Design
  • Garantitiden

De flesta laddboxar nuförtiden kan anslutas till internet, vilket är en nödvändighet för att laddboxen ska kunna ladda när elen är billigast. Det krävs också kommunikation mellan laddboxen och elanläggningen för att kunna dra nytta av dynamisk lastbalansering.

Läs också: Laddbox med lastbalansering – varför?

Vad påverkar priset för installationen?

Priset för installationen beror mest på var du vill placera din laddbox eller laddstolpe. Ett längre avstånd från din elcentral kommer att kosta lite mer. Oftast ingår en viss mängd material och arbete, till exempel 10 eller 20 meter kabeldragning. Kostnader kan också tillkomma om montering och kabeldragning blir krävande, till exempel kräver håltagning och särskilt håltagning i betong. För att spara pengar kan du göra vissa uppgifter själv inför installationen, till exempel gräva ner kabelröret och borra hålen som behövs.

Den andra delen som varierar är vilken service som ingår. En laddboxinstallatör kan erbjuda att kontrollera ditt elsystem inför installationen och göra en kvalitetskontroll efteråt. Det skiljer sig också vilken slags support du kan få under åren efter installationen.

Installera en laddbox som passar både din bil och ditt hem

Som du såg listade vi många funktioner som en laddbox kan ha, men det gäller också att välja rätt utifrån ens egna förutsättningar.

Välj utifrån bilens förutsättningar:

  • Bilens uttag (numera är Typ 2 standard inom EU och då kan du ladda med 3-fas)
  • Maxeffekten för AC-laddning
  • Storleken på batteriet – ett litet batteri laddas fullt på kortare tid på lägre effekt

Välj utifrån hemmets förutsättningar:

  • Storleken på din huvudsäkring
  • Dina körvanor – hur många mil kör du under en vanlig dag? Läs exempel på laddtider
  • Om du har en eller två bilar – det går att dela på en laddare, det beror på er förbrukning och om båda har Typ 2-uttag

Varför huvudsäkringen spelar roll är för att den avgör hur mycket el du kan använda samtidigt i hemmet. Kort förklarat är det dumt att köpa en laddbox som kan ladda på 11 kW om du har en huvudsäkring som inte klarar mer än totalt 11 kW, för då kommer du aldrig att nå den effekten ändå. Storleken på huvudsäkringen styr också behovet av lastbalansering, men för de allra flesta är lastbalansering värt att lägga till.

Samma sak gäller för bilens maxeffekt. Dyrare bilar klarar laddning på 11 kW, medan många bilar klarar 7,4 kW och vissa 3,7 kW. Då är det inte nödvändigt att laddboxen har högre kapacitet. En del väljer ändå att installera en laddbox med högre maxeffekt som en förberedelse inför framtiden. Det kan vara smart inför nästa elbil eller inför en framtida bostadsförsäljning.

Vilka funktioner är onödiga?

Det finns några funktioner som är överflödiga för dig som privatperson. Du som inte har en hel flotta av laddboxar behöver inte bry dig om OCPP (ett slags laddstationsnätverk), eller RFID-taggar som identifierar vem som laddar.

Sänk priset på din laddstation med skatteavdraget

Med skatteavdraget för grön teknik blir det 50 procent billigare att installera en laddbox hemma. Det gäller dock inte om du köper en laddbox och ordnar installationen separat.

Rabatten du får är alltså inget bidrag du söker, utan ett avdrag på den skatt du betalar under ett inkomstår. Som max kan du få 50 000 kronor i avdrag.

Läs också: Så funkar grönt avdrag för laddboxar

Jämför priser på att installera laddbox

Du som är intresserad av att installera en elbilsladdare kan samla in offerter på ett bekvämt sätt här på Laddbox.nu genom att fylla i formuläret på den här sidan. Då får du offerter från upp till tre laddboxinstallatörer – gratis och utan bindning.

Fyll gärna i den information du har om din huvudsäkring och din elbil, men om du är osäker på vilken information som behövs är det ingen fara. Installatörerna som du får kontakt med kan hjälpa dig vidare.

Jämför priser nu