Laddbox med lastbalansering – varför?
När du köper laddbox till din elbil kan det vara smart att betala lite extra för lastbalansering. Men varför? Vi berättar hur lastbalansering fungerar och reder ut vad som egentligen krävs för att installera en laddbox hemma.
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering är kort sagt en funktion som fördelar effekt (kW) mellan olika saker i hemmet som drar el samtidigt. En lastbalanserare kan liknas vid en dirigent som säger åt dina olika apparater när de ska höja och sänka sin effekt. Det kallas ibland också för effektvakt eller belastningsvakt, och det kan vara relevant att installera även för den som inte har en elbil att ladda.
En laddbox med lastbalansering kan alltså balansera hur mycket effekt som ska ges till laddningen, med hänsyn till din spis, diskmaskin, värmepump, mm. Det är din övriga förbrukning som prioriteras. Det innebär att din bil kommer att ladda på en lägre effekt när du lagar middag, men sedan kommer laddningen öka när det finns mer effekt över.
Vad som kan hända om du saknar lastbalansering är att din huvudsäkring överbelastas. Då får du strömavbrott och huvudsäkringen kan ta skada. Hur hög belastning huvudsäkringen klarar av beror på storleken mätt i ampere.
Så vet du hur stor huvudsäkring du har
Det kanske enklaste sättet att se hur många ampere (A) din huvudsäkring har är genom att titta på fakturan för din elnätsavgift, eftersom nätavgiften nämligen baseras på storleken på huvudsäkringen.
Ett annat alternativ är att öppna upp elcentralen och undersöka det själv. Då ska du leta efter tre proppar på rad och skruva bort dem. Olika ampere symboliseras av olika färger, som innebär olika begränsningar i effekt (mätt i kilowatt).
Grå | 16A | 11 kW |
Blå | 20A | 14 kW |
Gul | 25A | 17 kW |
Svart | 35A | 24 kW |
Vit | 50A | 35 kW |
Koppar | 63A | 44 kW |
Större huvudsäkring, kraftigare laddning
Många svenska villor har en huvudsäkring på 16A eller 20A. Och olika laddboxar har olika hög maxeffekt. Samtidigt finns det en begränsning hos din bil gällande hur hög effekt den kan ladda genom sin AC-laddare (vilket är den laddare som är till för hemmabruk).
Låt oss säga att du har en elbil som klarar att ladda med 11 kW i hemmaladdning och du köper en laddbox som också klarar 11 kW. Det innebär att den kan ta 16A i anspråk, enligt tabellen ovan. Om din nuvarande huvudsäkring är på 16A kommer du alltså aldrig att kunna ladda på maxeffekten, eftersom du måste ha el över.
Om du har en 20A huvudsäkring har du 14 kW att använda och då kommer du att kunna ladda på maxeffekt och samtidigt ha lite el kvar till ditt hus. Men om du sedan drar igång spisen, dammsugaren och tvättmaskinen kommer du att överstiga 14 kW och överbelasta din huvudsäkring – om du inte har lastbalansering som förhindrar detta.
Många elbilar kan dock max ladda på 7,4 kW och då kan en 16A huvudsäkring räcka. Men du behöver fortfarande ett skydd för din huvudsäkring för när du laddar och förbrukar mycket el i hemmet. Därför är lastbalansering fortfarande viktigt.
De fall när lastbalansering kan vara överflödigt är om du har en huvudsäkring på 35A eller högre, eller om du kommer att ladda på max 3,7 kW. Om din elbil bara klarar 3,7 kW kan det dock vara värt att ändå installera en laddbox som klarar högre effekt inför framtida elbilar.
Billigare att skaffa lastbalansering än högre huvudsäkring
Om du “bara” har en 16A huvudsäkring kan du i de flesta fall välja att uppgradera till en större. Du är alltså inte fast med den huvudsäkring du har idag. Det kan vara värt om du vill kunna ladda snabbt eller ladda flera elbilar samtidigt, men som sagt innebär en större huvudsäkring dyrare nätavgift. Med årens gång kan det alltså bli en dyr uppgradering av din elanläggning, beroende på hur många ampere du väljer.
Med andra ord är det många som väljer att betala en engångskostnad för att installera lastbalansering med sin laddbox, för att slippa ökade löpande utgifter. Men vad som är rätt för dig beror givetvis på vilka behov du har för ditt hus och för din körning. För att öka huvudsäkringen kontaktar du elbolaget som äger nätet hos dig.
Har alla laddboxar lastbalansering?
Lastbalansering är inte något som automatiskt är inkluderat i laddboxar. Ofta finns lastbalansering som ett tillval när du beställer laddbox. Många laddboxmärken har sina egna lastbalanserare och så finns det ett antal fristående som fungerar med olika märken.
Det kan vara möjligt att lägga till lastbalansering i efterhand, om du redan har installerat en laddbox. Men alla laddboxar stöder inte dynamisk lastbalansering, så det är något att fråga efter när du beställer laddbox.
Dynamisk eller statisk lastbalansering
Dynamisk lastbalansering syftar på automatisk lastbalansering som vet när den behöver ta hänsyn till annat som drar ström. Som privatperson vill du ha dynamisk lastbalansering.
Det som kallas statisk lastbalansering betyder istället att lastbalanseraren ställer in att laddboxen ska ladda på en viss maxeffekt, utan att förändras. Det är vanligare för större laddstationer med många laddplatser, där man inte behöver ta hänsyn till någon övrig förbrukning än elbilsladdningen.
Trådad eller trådlös lastbalansering
För att lastbalanseringen ska fungera behöver laddboxen och huvudsäkringen kunna kommunicera. Det kan antingen ske genom en trådlös anslutning såsom wifi eller radio, eller helt enkelt med en fysisk kabel (trådad lastbalansering).
Trådlöst är vanligt och fungerar oftast bra, men fördelen med en kabel är att signalerna inte kan störas när det blir dålig mottagning. Wifi kan alltså vara svårt att helt förlita sig på, som du säkert själv känner igen, och risken är alltså att din huvudsäkring kommer att lösas ut.
Offerter på att installera laddbox
I vår tidigare artikel om att ladda elbil kan du läsa om olika alternativ för elbilsladdning. Läs gärna också hur du räknar ut kostnaden för att ladda en elbil.
Om du är intresserad av att installera en laddbox kan du samla in offerter på ett smidigt sätt här på Laddbox.nu – fyll bara i formuläret på den här sidan. Då får du gratis offerter från upp till tre laddboxinstallatörer och du är helt fri att tacka nej till samtliga erbjudanden om inget verkar rätt.
Fyll gärna den information du har om din huvudsäkring och din elbil, men om du är osäker på vilken information som behövs är det ingen fara, för installatörerna som du får kontakt med kan hjälpa dig vidare.
Kom ihåg: just nu (2024) finns ett avdrag för grön teknik som ger dig 50 procent rabatt på att installera laddbox.