Vad kostar det att ladda en elbil?
Kostnaden för att ladda en elbil beror på flera faktorer – bland annat var du laddar, batteriets storlek och aktuella väderförhållanden. Att ladda bilen hemma är dock vanligtvis det billigaste alternativet.
Kostnad för att ladda din elbil hemma
Priset för att ladda elbilen hemma beror på flera saker, bland annat din elleverantör, aktuella elpriser, vilket elområde du bor i och vilken typ av elbil du kör.
För att räkna ut vad det kostar att ladda just din elbil hemma tar du ditt aktuella elpris inklusive skatter och avgifter, och multiplicerar det med bilens batterikapacitet.
Laddar du exempelvis en elbil med ett batteri på 58 kWh från 0 % till 100 %, och har en total elkostnad på 2 kronor per kWh blir kostnaden 116 kronor. Laddar du däremot bilen från 20 % till 80 %, vilket är rekommenderat för att få så lång livslängd som möjligt på ditt batteri, blir kostnaden 70 kronor.
Kom också ihåg att elpriset varierar över dygnet, så har du ett timprisavtal kan du spara mycket pengar på att ladda bilen på natten, när elen oftast är billigare. En uppkopplad laddbox kan dessutom ha koll på elpriset och välja laddtid själv. Läs om vad som påverkar priset på en laddbox.
Hur långt du sen kan köra med ett batteri i den storleken beror på:
- Bilens batterianvändning
- Din körstil
- Temperatur
- Vägförhållanden
- Batteriets skick
- Övrig elförbrukning i bilen
Här under hittar du ett räkneexempel för vad milkostnaden kan landa på om du laddar din bil hemma:
Om vi tar utgångspunkt i en VW ID.3, med en angiven standardförbrukning på cirka 1,5 kWh/mil, samt 2 kronor per kWh i elpris, ser alltså beräkningen av milpriset vid hemladdning ut som följer:
1,5 kWh x 2 kr = 3 kr/mil
Även om siffrorna ovan bara är exempel utifrån standardsiffor blir det ändå tydligt att milkostnaderna för en elbil som laddas hemma är betydligt lägre än för traditionella bensin- och dieselbilar.
Jämför priser på laddboxinstallation
Kostnad för laddning på offentliga laddstationer
Att ladda bilen vid offentliga stationer är dyrare än att göra det hemma, men i regel ändå billigare än tankning av annat drivmedel. Priset för laddning vid publika laddstolpar varierar mycket, och kan landa på allt ifrån 3–10 kronor/kWh, beroende på var du laddar.
De flesta bilkedjor erbjuder prenumerationer på laddtjänster vilket ger ett rabatterat elpris vid användning av särskilda laddstolpar. Att köpa ett bilmärke som är ansluten till ett väl utbyggt nät av laddstationer, och med fördelaktiga elpriser, kan spara många slantar för den som ofta behöver ladda under resor.
Ladda elbilen gratis
Laddning utanför hemmet kan vara billigare än att ladda hemma beroende på dina möjligheter, eftersom det ibland är gratis på kommunala parkeringar, alternativt att du endast behöver betala en mindre summa per år för att få tillgång till en laddnyckel.
Finns det en ledig plats kan du då gratis (eller väldigt billigt) ladda medan du är på jobbet eller gör ärenden.
Många gallerior och matbutiker erbjuder också upp till 2 timmars gratis laddning och parkering om du handlar hos dem som en del av sin marknadsföring.
De gratis laddstationerna laddar dock gärna sakta (oftast mellan 2,3 och 11 kW), vilket betyder att bilen behöver stå ganska många timmar för att du ska få någon märkbar effekt.
Snabbladdning är dyrast
På andra sidan prisskalan hittar vi snabbladdning, vilket utan tvekan det dyraste alternativet för att ladda din elbil. Även om det fortfarande är billigare än att tanka traditionellt drivmedel, närmar sig milkostnaderna i vissa fall priset du betalar för en bensin- eller dieselbil.
Priset för snabbladdning på offentliga stationer utan laddabonnemang låg i slutet av 2022 på cirka 6–9 kronor/kWh.
Om du exempelvis snabbladdar din elbil med en kapacitet på 58 kWh från 0–100 % till en kostnad av 6,8 kronor/kWh, betalar du 435 kronor för laddningen. Här nedan hittar du ett räkneexempel på milkostnad vid snabbladdning:
Om vi går tillbaka till exemplet VW ID.3 med en standardförbrukning på 1,5 kWh/mil, blir en milkostnad med snabbladdning enligt ovan alltså:
1,5 kWh x 6,8 kr = 10,2 kr/mil
Som du ser är skillnaden i pris stor jämfört med att ladda bilen hemma, så att investera i en laddbox på tomten kan löna sig relativt snabbt. Privatpersoner som köper laddbox med installation kan dessutom ta del av Skatteverkets avdrag för grön teknik.
Med hjälp av Laddbox.nu kan du jämföra priser från flera installatörer av elbilsladdare, och på så sätt få ner bilkostnaderna ytterligare. Tjänsten är helt gratis att använda, och förbinder dig självklart inte till något köp.