Vad kostar det att ladda en elbil?
Att ladda en elbil är i regel billigt, men kostnaden varierar mycket – bland annat beroende på var du laddar. Här ger vi exempel på hur mycket det kostar att ladda hemma och vid olika offentliga laddare.
Elbilar har länge varit dyrare att köpa än bensin- och dieselbilar, men det som gör dem lönsamma är att de är billiga att "tanka". Det går att köra många mil med en elbil utan att det knappt märks på bankkontot. Med det sagt finns stora skillnader mellan olika typer av laddning.
Vad kostar det att ladda en elbil hemma?
Vad det kostar att ladda din elbil hemma beror på vilket elområde du bor i, aktuella elpriser, vilket elavtal du har, storleken på ditt batteri, samt hur mycket du kör och behöver ladda.
För att räkna ut vad det kostar att ladda just din elbil hemma tar du ditt aktuella elpris (inklusive skatter och avgifter) och multiplicerar det med bilens batterikapacitet i kWh.
Exempel: Om du laddar en elbil med ett batteri på 58 kWh från 0 % till 100 %, och har en total elkostnad på 2 kronor per kWh blir kostnaden 116 kronor. Laddar du däremot bilen från 20 % till 80 %, vilket är rekommenderat för att få så lång livslängd som möjligt på ditt batteri, kostar det 70 kronor. Om elpriset istället är 1 krona per kWh kostar laddningen i sådana fall bara 35 kronor.
Hur långt du sedan kan köra med ett batteri i den storleken beror på:
- Bilens batterianvändning
- Din körstil
- Temperatur
- Vägförhållanden
- Batteriets skick
- Övrig elförbrukning i bilen
Kostnaden per mil för en elbil är alltså lite mer komplicerad att räkna ut, men här kommer ett exempel när du laddar hemma:
Om vi tar utgångspunkt i en VW ID.3, med en angiven standardförbrukning på cirka 1,5 kWh/mil, samt 2 kronor per kWh i elpris, ser alltså beräkningen av milpriset vid hemladdning ut som följer:
1,5 kWh x 2 kr = 3 kr/mil
Även om siffrorna ovan bara är exempel blir det ändå tydligt att milkostnaden för en elbil som laddas hemma är betydligt lägre än milkostnaden för bensin- och dieselbilar.
Låt laddboxen ladda när elen är billigast
Något som kraftigt kan minska kostnaden är möjligheten att ladda när timpriset går ner. För det krävs ett timprisavtal och en laddbox som kan kommunicera med ditt elbolag. Då vet laddboxen när det är billigast att ladda – utan att du själv behöver styra det.
När de flesta kommer hem från jobbet och kopplar in bilen på laddning är elpriserna också oftast som dyrast. Med en smart laddbox kan du koppla in bilen vid 18.00 och låta laddboxen sköta resten. Den kanske väntar med laddningen till exempelvis 01.00 när elpriset har nått riktigt låga nivåer och den kommer möjligen att starta och stoppa laddningen flera gånger för att optimera kostnaden.
Undrar du vad det kostar att skaffa laddbox? Läs om priser för laddboxar.
Hur mycket kostar det att ladda på laddstation?
Att ladda bilen vid offentliga stationer är dyrare än att göra det hemma, men i regel ändå billigare än tankning av annat drivmedel. Priset för laddning vid offentliga laddstationer kan landa på allt ifrån 3–9 kronor/kWh, beroende på var du laddar och med vilken effekt.
Många operatörer inom offentlig laddning erbjuder prenumerationer på laddtjänster vilket ger ett rabatterat elpris vid användning av särskilda laddstolpar. Det går alltså att skaffa ett abonnemang som ger tillgång till ett visst nätverk av laddare. Biltillverkare säljer ibland sina elbilar med abonnemang hos ett visst laddnätverk, så det kan vara intressant att undersöka när du väljer elbil.
Gratis laddning av elbilar
Laddning utanför hemmet kan vara billigare än att ladda hemma beroende på dina möjligheter, eftersom det ibland är gratis på kommunala parkeringar, alternativt att du endast behöver betala en mindre summa per år för att få tillgång till en laddnyckel.

Finns det en ledig plats kan du då gratis (eller väldigt billigt) ladda medan du är på jobbet eller gör ärenden.
Många gallerior och matbutiker erbjuder också upp till 2 timmars gratis laddning och parkering om du handlar hos dem som en del av sin marknadsföring.
De gratis laddstationerna laddar dock gärna sakta (oftast mellan 2,3 och 11 kW), vilket betyder att bilen behöver stå ganska många timmar för att du ska få någon märkbar effekt.
Snabbladdning är dyrast
Det sätt att ladda en elbil som kostar allra mest är snabbladdning. Även om det fortfarande är billigare än att tanka traditionellt drivmedel, närmar sig milkostnaderna i vissa fall priset du betalar för en bensin- eller dieselbil.
Att ladda på offentliga stationer utan laddabonnemang kostar cirka 4–9 kronor/kWh, enligt priser insamlade under slutet av 2024.
Om du exempelvis snabbladdar din elbil med en kapacitet på 58 kWh från 0–100 % till en kostnad av 6,8 kronor/kWh, betalar du 435 kronor för laddningen. Här nedan hittar du ett räkneexempel på milkostnad vid snabbladdning:
Om vi går tillbaka till exemplet VW ID.3 med en standardförbrukning på 1,5 kWh/mil, blir en milkostnad med snabbladdning enligt ovan alltså:
1,5 kWh x 6,8 kr = 10,2 kr/mil
Som du ser kostar det betydligt mer att ladda offentligt jämfört med att ladda hemma, så att investera i en laddbox på tomten kan löna sig relativt snabbt. Privatpersoner som köper laddbox med installation kan dessutom ta del av Skatteverkets avdrag för grön teknik.
Med hjälp av Laddbox.nu kan du jämföra priser från flera installatörer av elbilsladdare, och på så sätt få ner dina utgifter ytterligare. Tjänsten är helt gratis att använda, och förbinder dig självklart inte till något köp.