Så laddar du elbilen när du bor i lägenhet
Allt fler köper elbil eller elhybrid och det ställer krav på laddstrukturen. För villaägare är det fritt fram att installera en egen laddbox, men vad gör alla som bor i lägenhet? Här kommer en närmare titt på vilka möjligheter som finns.
Hyra parkeringsplats med laddning
Börja med att fundera på om du kan hyra en laddplats i närheten av din lägenhet, eller kanske i närheten av ditt arbete. För många som bor i lägenhet är det förstahandsvalet. Däremot är det långt ifrån realistiskt på alla platser i Sverige. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö kan kostnaden för en p-plats vara skyhög och kötiderna är ofta långa.
Ladda elbil när du bor i bostadsrätt
Är du medlem i en BRF kan du och andra som har elbil gå ihop för att övertyga styrelsen om att installera laddstolpar. Elbilstrenden pekar spikrakt uppåt och om föreningen inte redan har elbilsladdare så är det hög tid att göra en investering. En enkel start är att göra en enkätundersökning för att reda ut hur många i BRF:en som vill ha laddplats.
Skulle bostadsrättsföreningen installera laddboxar eller laddstolpar går det att argumentera att värdet ökar för alla lägenheter. Det blir mer anpassat för framtiden, när bensin- och dieselbilar börjas fasas ut. Det går också att finansiera installationen genom en avgift endast för de som använder laddplatserna.
Debiteringen kan fungera på olika sätt, men det är klokt att välja en laddoperatör som kan visa hur mycket en viss medlem laddar, så att kostnaden för förbrukad el kan fördelas efter användning.
Läs mer här: Så skaffar du laddstolpar till din BRF
Går det inte att få till någon gemensam lösning för elbilsladdning kan du föreslå att du själv betalar för laddboxen. Sedan kan du få ett visst tillägg till din månadsavgift som kompenserar för din ökade elförbrukning.
Ladda elbil när du bor i hyresrätt
Bor du i hyresrätt kan situationen vara lite knepigare, eftersom allt hänger på fastighetsägaren. Vissa hyresvärdar ser värdet i elbilsladdning, medan andra är svårare att engagera. Kanske kan du prata ihop dig med dina grannar? Om ni tillsammans vänder er till fastighetsägaren med önskemål om laddstolpar får ni en starkare förhandlingsposition.
Något som kan vara värt att nämna till hyresvärden är att det finns helhetslösningar för elbilsladdning med månadsavgift, som gör det möjligt att helt undvika uppstartskostnader.
Ett starkt argument till hyresvärden är att fastigheten blir mer attraktiv genom att kunna erbjuda elbilsladdning. Efterfrågan lär inte heller avta, utan öka i takt med att allt fler väljer elbil. Ett annat argument är att det kan bli aktuellt med en hyresökning i samband med de nya laddstolparna, alternativt att hyresvärden får intäkter per kWh.
I framtiden kan det bli aktuellt med lagkrav på laddmöjligheter vid alla bostadshus. Hittills finns lagkrav på bostadshus byggda efter 2021.
Ladda bilen på jobbet
Allt fler företag ser till att deras anställda har möjlighet att ladda sin elbil på jobbet. Det visar att företaget är miljömedvetet och det kan vara en förmån som vinner över nya medarbetare. Elbilsladdning på arbetsplatsen har tidigare förmånsbeskattats, men från 1 juli 2023 finns skattefrihet för laddel på arbetsplatsen, som ska gälla till och med juni 2026. På Skatteverket kan du läsa mer om reglerna för laddel på arbetsplatsen.
Det är också möjligt att debitera anställda för precis den el som varje person använder. Moderna elbilsladdare kan till exempel vara utrustade med RFID och laddkort eller "blipp"-taggar. Då går det att se vem som laddar och hur mycket el som förbrukas. Sedan kan den anställde betala månadsvis för sin elbilsladdning.
Publika laddplatser där du laddar när du vill
En annan lösning för dig som bor i lägenhet är givetvis att ladda på publika laddstationer. Det kan handla om parkeringshus och parkeringsplatser, inte sällan i nära anslutning till gallerior, snabbmatsrestauranger och matbutiker. Sverige elektrifieras och för varje år ökar antalet offentliga laddplatser.
Hur fort det går att ladda beror på hur hög effekt laddstationen erbjuder och hur hög effekt din elbil kan ta emot. Snabbladdning är dyrt och för många är detta inte ett hållbart alternativ för regelbunden laddning i vardagen. Laddplatser med långsammare laddning kan däremot erbjuda relativt billig laddning.
Vill du veta mer om elbilsladdning?
Utforska våra andra artiklar: