Så laddar du en elbil – hemma eller borta
Allt fler köper elbilar och måste då välja hur bilen ska laddas. Vi går igenom allt du vill veta om laddmöjligheter hemma eller på laddstationer – och varför du inte borde ladda i ett vanligt uttag.
Jämfört med bensin- och dieselbilar finns det många sätt att fylla på med energi till din elbil. Beroende på situation kan du antingen ladda på offentliga laddstationer eller genom en laddbox hemma. Bor du i ett flerfamiljshus kan du försöka påverka föreningen eller värden så att det sätts upp laddstolpar. För dig som bor i eget hus kan du själv ordna med en laddplats.
Kan man ladda en elbil i vanligt uttag?
Först behöver vi reda ut den här vanliga frågan. Det går att ladda sin elbil i ett vanligt uttag, men det är inte något bra långsiktigt alternativ. Förutom att det är en säkerhetsrisk går det långsammare och du missar många funktioner som kommer med en laddbox.
Att ladda direkt i ett vanligt uttag går långsammare eftersom det levererar lägre effekt än vad en laddbox kan. Regeln med elbilsladdning är att ju högre effekt i kW, desto snabbare laddar bilen. En Tesla Model Y tar till exempel nästan 33 timmar att ladda direkt från ett vanligt uttag, medan en laddbox kan göra det på några timmar och en snabbladdare på 15–30 minuter.
Ett större problem är dock att kontinuerlig laddning i ett vanligt uttag utsätter ledningarna för påfrestningar. Värmen som då utvecklas kan utgöra en brandrisk. Det låter kanske dramatiskt, men kom ihåg att elbilsladdning handlar om överföring av en stor mängd energi. Elsäkerhetsverket avråder därför från att ladda elbilar i vanliga vägguttag och uttag för motorvärmare. Tänk på att inte heller ladda en hybrid i ett vanligt uttag.
Om du ändå laddar i ett vanligt uttag bör du konsultera en elektriker så att laddningen går i en egen krets med jordfelsbrytare. Använd ingen förlängningssladd.
Hur funkar det att ladda hemma?
Det vanligaste scenariot är att ladda bilen hemma. För att ladda hemma på ett snabbt och säkert sätt behöver du skaffa dig en laddbox. Det är mycket förmånligt att låta installera en sådan eftersom du med grönt avdrag får hela 50 procent i skatteavdrag på både montering och material. (Observera att avdraget inte gäller om du köper en laddbox utan installation.)
Vad krävs för att installera laddbox hemma?
Hur hög effekt du kan ladda med hemma avgörs av hur stor din huvudsäkring är. Många svenska villor har en 16A eller 20A huvudsäkring, vilket ofta är tillräckligt för att installera en laddbox. Det går att uppgradera sin huvudsäkring, men det höjer din elnätsavgift. Om du bestämmer dig för att öka huvudsäkringen behöver du kolla med ditt nätbolag.
Oftast är den bästa lösningen att köpa till lastbalansering med laddboxen, som gör att du till exempel kan laga mat och ladda bilen samtidigt utan att säkringen går.
Kostnaden för en laddbox hemma hamnar på cirka 10 000 kronor och uppåt, inklusive installation, efter grönt avdrag.
Skaffa laddbox? Jämför offerter nu
Om du bor i flerfamiljshus gäller det att hitta andra lösningar. Det första steget är att höra med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad de kan erbjuda till eventuella parkeringar som hör till huset. Kolla annars runt i närområdet efter parkeringsplatser att hyra som har laddmöjlighet.
Läs också: Så laddar du elbilen när du bor i lägenhet
Hur laddar man sin elbil på laddstation?
Om du behöver ladda bilen på resa eller inte har möjlighet att ladda hemma finns en rad alternativ, och utbyggnaden av offentliga laddstolpar växer för varje år.
Laddstationer hittar du på bensinmackar, på gatan, på allmänna parkeringar och vid gallerior och matbutiker. Det finns ett antal olika försök att samla information om publika laddstolpar i Sverige, till exempel Uppladdning.nu och Chargefinder.
Rent praktiskt fungerar det ofta så att man behöver en app för att ladda, såsom laddoperatörens app eller parkeringsföretagets app.
Även med en bil med Typ 1-uttag kan du ladda på offentliga platser, men det kräver en laddkabel med Typ 1 på ena änden och Typ 2 på andra änden (vilket du också kan lösa genom en adapter).
Högre effekt = snabbare laddning
Laddstationer skiljer sig åt genom att ha laddare med olika hög effekt. När du laddar med högre effekt hinner du ladda bilen fullt på kortare tid, men det kostar också mer (se kostnadsexempel här).
Laddstationer kan sorteras in i dessa kategorier:
- Destinationsladdare: 3,7–22 kW
- Snabbladdare: över 50 kW
- Supersnabbladdare: över 150 kW
- Ultrasnabbladdare: över 300 kW
Destinationsladdare kallas de elbilsladdare som du normalt sett kopplar in din bil till när du är framme vid destinationen. Snabbladdare används generellt när du är på språng och behöver ett effektivt laddstopp för att kunna fortsätta resan.
Läs också: Hur lång tid tar det att ladda en elbil?
Det är bra att veta att Teslas snabbladdare fungerar med alla elbilar som har en CCS-kontakt, vilket numera är standard i Europa. Du kan betala för ett medlemskap för att få ladda till samma pris som Teslaägare. På samma sätt finns medlemskap inom andra laddnätverk.

Hur bör man ladda sin elbil?
Sammanfattningsvis kan sägas att en egen laddbox hemma är det bästa alternativet för vanliga vardagar. Att ladda hemma utan en laddbox är som sagt en säkerhetsrisk och att ladda offentligt blir dyrt i längden.
Vill du veta vad det skulle kosta att installera en laddbox hemma? Hitta och jämför laddboxinstallatörer nu genom att fylla i formuläret.