Elbil laddas vid laddbox hemma med kvinna i bakgrunden

Så laddar du din elbil – hemma eller borta

Allt fler köper elbilar och måste då välja hur bilen ska laddas. Vi går igenom allt du vill veta om laddmöjligheter och strömförbrukning – och varför du inte borde ladda i ett vanligt uttag.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 06.11.2023

En bensinbil "laddar" du genom att åka till en bensinstation och tanka. På samma sätt finns det tankställen för elbilar i form av offentliga laddstolpar, men du kan dessutom ladda elbilen hemma. Bor du i ett flerfamiljshus kan du försöka påverka föreningen eller värden så att det sätts upp laddstolpar. För dig som bor i eget hus kan du själv ordna med en laddplats.

Ladda elbil i vanligt uttag

Det går att ladda sin elbil i ett vanligt uttag, men det är tyvärr inte ett särskilt långsiktigt alternativ. Det är en säkerhetsrisk, det går långsammare och du missar många funktioner som kommer med en laddbox.

Att ladda direkt i ett vanligt uttag går långsammare eftersom det levererar lägre effekt än vad en laddbox kan. Regeln med elbilsladdning är att ju högre effekt i kW, desto snabbare laddar bilen. En Tesla Model S tar till exempel nästan 33 timmar att ladda direkt från ett vanligt uttag, medan en laddbox kan göra det på några timmar och en snabbladdare på 15-30 minuter. Att ladda via vanlig stickkontakt är egentligen bara lämpligt för hybridbilar som har eldrift som ett tillägg.

Ett större problem är dock att kontinuerlig laddning i ett vanligt uttag utsätter ledningarna för påfrestningar. Värmen som då utvecklas kan utgöra en brandrisk. Elsäkerhetsverket avråder därför från att ladda elbilar i vanliga vägguttag och uttag för motorvärmare.

Om du ändå laddar i ett vanligt uttag bör du konsultera en elektriker så att laddningen går i en egen krets på max 10A och jordfelsbrytare typ B.

Ladda genom en laddbox hemma

För att ladda din elbil snabbt och säkert behöver du skaffa dig en laddbox. Det är för närvarande (2023) mycket förmånligt att låta installera en sådan eftersom det så kallade "gröna teknikavdraget" ger dig rätt till hela 50 procent i skatteavdrag på både montering och material. (Observera att avdraget inte gäller om du köper en laddbox utan installation.)

Laddboxen är beroende av den strömförsörjning du har. Framförallt spelar det roll hur stor din huvudsäkring är. Många svenska villor har en 16A eller 20A huvudsäkring, vilket ofta är tillräckligt för att installera en laddbox. Däremot innebär det en begränsning i hur snabbt du kan ladda.

Det går generellt att uppgradera sin huvudsäkring, till exempelvis 25A eller 32A, men det höjer din elnätsavgift. Om du bestämmer dig för att öka huvudsäkringen behöver du kolla med det bolag som är din nätägare.

Ibland räcker det däremot att använda sig av lastbalansering, som gör att du både kan laga mat och ladda bilen samtidigt utan att säkringen går. Det finns gott om laddboxar med lastbalansering.

Räkna med att kostnaden för en laddbox hemma hamnar på cirka 10 000 kronor och uppåt, med skatteavdraget. Har du eget hus kan du dock räkna med att värdet på villan ökar när parkeringsplatsen är förberedd för elbil.

Jämför offerter på installation av laddboxar

Om du bor i flerfamiljshus gäller det att hitta andra lösningar för elbilen. Det första steget är att höra med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen om vad de kan erbjuda till eventuella parkeringar som hör till huset. Kolla annars runt i närområdet efter parkeringsplatser att hyra som har laddmöjlighet.

Hur hög blir elräkningen med en elbil?

När du går över till elbil och laddar hemma kommer det förstås att synas på elräkningen. Speciellt i södra Sverige kan det dra iväg eftersom elen är dyrare i elområde 3 och 4.

Trots att elpriserna legat högt tjänar du på att ha elbil per "tankning", jämfört med att köra på bensin eller diesel. Även om du installerar en egen laddbox så tjänar du relativt snabbt in denna. Och du kan tjäna ännu mer med rätt sorts elavtal.

Läs mer: Vad kostar det att ladda elbil?

Spara pengar med rätt typ av elavtal

Ett smart val för dig som laddar elbilen hemma är att skaffa ett timprisavtal. Detta kan de flesta bolag erbjuda och det innebär att du betalar enligt den så kallade timspoten. Eftersom spotpriserna sätts baserat på tillgång och efterfrågan blir elpriset lägre på natten när färre människor använder el.

När du tecknar ett timprisavtal är nätägaren skyldig att installera det som behövs för att mäta elförbrukningen per timme inom tre månader och utan kostnad. Om du ser till att ladda bilen och kanske även köra andra elapplikationer på natten kommer du att få en lägre elräkning. Om du däremot inte utnyttjar lågprisperioderna riskerar din elräkning att bli högre med timprisavtal.

Smarta laddboxar kan styra laddningen automatiskt

Något som kan påverka dina laddkostnader mycket är möjligheten att ladda när timpriset går ner. Om du både skaffar ett smart elbolag och en smart laddbox, kan dessa kommunicera, så att laddboxen vet när det är bäst att ladda – utan att du själv behöver styra det. Säg att du kommer hem vid 18.00 och kopplar in bilen till laddboxen – då är det skönt om laddboxen vet att elpriset går ner till exempel vid 01.00.

Publika laddstationer

Om du behöver ladda bilen på resa eller inte har möjlighet att ladda hemma finns en rad alternativ, och utbyggnaden av allmänna laddstolpar växer för varje år. Laddalternativen skiljer sig åt genom att de laddar på olika hög effekt:

  • Vanlig stickkontakt (nödfall): 2,3 kW
  • Typ 2-laddare 1-fas: 3,6–11 kW
  • Typ 2-laddare 3-fas: 22 kW
  • Snabbladdare: det betyder minst 50 kW
  • Ultrasnabbladdare: vissa laddar på så högt som 300 kW

Elbilar med Typ 1 är ovanliga, men om du har det kan du ändå ladda på offentliga platser genom en laddkabel med Typ 1 på ena änden och Typ 2 på andra änden, vilket du även kan lösa genom en adapter.

Laddstationer hittar du på bensinmackar, på gatan, på allmänna parkeringar och vid gallerior och matbutiker. Det finns ett antal olika försök att samla information om publika laddstolpar i Sverige, till exempel Uppladdning.nu och Chargefinder.

Bra att veta är att Teslas snabbladdare fungerar med alla elbilar som har en CCS-kontakt, vilket numera är standard i Europa. Du kan betala för ett medlemskap för att få ladda till samma pris som Teslaägare.

En offentlig elbilsladdare från Tesla.
Det finns många laddmöjligheter längs vägarna.

Hur bör man ladda sin elbil?

Sammanfattningsvis kan sägas att en egen laddbox hemma är det bästa alternativet. Att ladda hemma utan en laddbox är som sagt en säkerhetsrisk och att ladda offentligt blir dyrt i längden.

Allra mest tjänar du på att ladda när spotpriset går ner under natten, vilket du kan göra automatiskt med hjälp av en smart laddbox och ett timavtal.

Vill du veta vad det skulle kosta att installera en laddbox hemma? Hitta och jämför laddboxinstallatörer nu genom att fylla i formuläret.

Fyll i formuläret nu